A felületkezelések erősítik a szemüveglencséket, javítják a hatásfokukat.

Karcolásmentes rétegek 
Nincs olyan szemüveglencse anyag – még üveg sem -, amely valóban karcálló. Az a lencse azonban, amelynek első és hátsó felszínét egyaránt tiszta, kemény réteggel fednek be, sokkal ellenállóbb lesz a karcolásokkal szemben. Manapság a legtöbb műanyag lencse, beleértve a magas törésmutatójú, a polikarbonát és a hagyományos műanyagokat, rendelkezik karcolásálló felülettel. Mivel esetenként külön meg kell rendelni, bizonyosodjunk meg arról, hogy az optikus tudja, hogy nekünk karcálló lencsére van szükségünk.

UV kezelés 
Egy másik lencsekezelő megoldás, ami hasznos, de szabad szemmel nem látható, az ultraibolya sugárzás ellen védő kezelés. Ahogy mi napernyőt használunk, hogy a nap káros UV sugarait távol tartsuk szemünktől, bőrünktől, ugyanúgy a szemüveglencsék ultraibolya kezelése is blokkolja ezeket a sugárzásokat, hogy ne károsíthassák szemünket. A túlzott UV sugárzás kiváltó oka lehet kataraktáknak, retinális károsodásoknak, szaruhártya sérüléseknek és egyéb szemproblémáknak.Az UV felületkezelés egyszerű és a legtöbb műanyag szemüveglencsén gyorsan elvégezhető, a lencse kinézetét pedig egyáltalában nem változtatja meg. A polikarbonátból készült lencsék kivételnek számítanak, mivel az anyag minősége miatt nincs szükségük külön UV kezelésre.

Tükröződés mentesítő (antireflex) bevonatok 
A lencsén keresztül történő átlátás és a szemüveg kinézetének együttes javítása érdekében használható a tükröződésmentesítő réteg (nevezik AR rétegnek is). Az antireflex rétegek a szemüveglencsén ugyanolyanok, mint a mikroszkópokon és a fényképezőgépeken. Több, a lencsék első és hátsó felületére felvitt fémoxid, vagy fluorid rétegből állnak. A réteges hatás miatt az AR rétegek néha kissé zöldes, kékes, vagy lilás színben játszanak, az egyedi gyártói tervezéstől függően.
Minden réteg fényvisszaverését tudományosan számítják ki. Az eredmény az, hogy a ragyogás számunkra lecsökken, valamint a zavaró visszatükröződések és a holdudvarok is megszűnnek a fények körül. Ez nagy biztonsági előny például az éjszakai vezetésnél.
Az antireflex rétegek mindemellett a lencsék saját külső és belső visszaverődéseit is csökkentik kozmetikailag szebb látványt adva. A belső reflexiók gyűrűknek látszanak, amelyektől a lencse vastagabbnak tűnik. A külső visszaverődések a szemre maszkként ülnek, így amikor valaki ránk néz, a szemünk nem látszik tisztán. Egy antireflex réteggel viszont a szemüveglencsék vékonyabbnak, vagy szinte nem is létezőknek tűnnek, és szemünk sokkal természetesebbnek látszik.
Ha nagy dioptriájú lencsére van szükségünk, az AR réteget magas törésmutatójú (hi-index) lencsékkel együtt használhatjuk, hogy lencséink a lehető legvékonyabbnak látsszanak.Napszemüveg lencséken az AR réteg a lencse hátsó felületén alkalmazható (a szemhez közelebbin). Mivel a napszemüvegek olyan sötétek, az AR réteg a külső felületen maszatossá teheti a látványt. A hátul alkalmazott réteg azonban csökkentheti a mögülünk érkező fények visszaverődéseit. Egy hátul bevont napszemüveglencse kényelmesebb látást ad, mint egy bevonat nélküli napszemüveg.

Tükörrétegek 
Az antireflex rétegekkel ellentétben, a tükörrétegek (flash coatingnak / villanórétegnek is nevezik) célja a visszavert színek felerősítése. Mint a nevében is benne van a tükörrétegnk igen nagy a fényvisszaverő képessége. A technológia sokat fejlődött, így ma a színlehetőségek tárháza magában foglalja az ezüstöt, az aranyat és a réz különböző árnyalatait, valamint a meleg rózsaszínt, a kékeket – szinte minden szín elérhető.
A tükörrétegeknek csupán esztétikai jelentőségük: a viselő a réteg különböző színeitől semmilyen eltérést nem fog látásában érzékelni. Csak azok, akik a tükörréteget viselőre néznek, fogják látni a réteg színét. A tükörrétegeket általában a sötétített napszemüveglencséken alkalmazzák. Az erősen tükröző flashréteg nyilvánvalóan elrejti a viselő szemét mások elől.
Egyes esetekben azonban a tükörrétegnek fényvédő szerepet is szánnak. Igen magas fényvédőhatás elérése érdekében kombinálható a lencse sötétsége az erős fényvisszaveréssel.
Magas törésmutató (hi-index) – egy lencse magas refrakciós indexe azt jelenti, hogy a fény lassabban halad át rajta, később éri el a szemet, mint a hagyományos üveg, illetve műanyag lencséken keresztül. Az ilyen anyag optikailag sűrűbb, tehát vékonyabb lencsével oldható meg azonos látáskorrekció.
Polikarbonát – igen ütésálló műanyag, így gyakran használják szemüveglencsének, illetve keretnek. Az UV sugárzást nem engedi át.