Miben különböznek a biztonsági szemüvegek a hagyományosaktól? 
Ha otthon esztergát, fűrészt, csiszológépet, gyalut használunk, szemvédő felszerelésre van szükség. Annak nem csak szemből kellene takarnia a szemet, hanem oldalt, a tetején és az alján is, hogy a repkedő szilánkok, szemcsék ne kerülhessenek be.
Műszaki üzletekben kaphatók átlátszó pajzsok, amelyeket a szemüvegünk elé is helyezhetünk, de ha sokat dolgozunk ilyen szerszámokkal, a párásodási problémákat úgy kerülhetjük el, ha speciálisan illesztett polikarbonátos lencséjű és keretű biztonsági szemüveget vásárolunk.
Bizonyos esetekben szükség lehet teljes arcot fedő polikarbonátos álarcra/pajzsra is. A munkahelyen a munkáltató biztosítja ezeket, a szükséges védőfelszerelés részeként.
A biztonsági szemüvegek kerete sokkal szilárdabb a hétköznapi kereteknél, a lencséknek pedig át kell menniük az úgynevezett “drop ball” teszten. Mint a nevében is benne van, a teszt során a lencsére egy kemény golyót ejtenek adott magasságból. Ha a lencse eltörik, vagy megreped, nem megy át a teszten, valószínűleg azért, mert túl vékony, vagy az anyaga hibás. Minden optikusnak, aki biztonsági szemüvegeket forgalmaz, tisztában kell lennie a szem védelméhez szükséges követelményekkel.

Mi a teendő baleset esetén? 
Ha fa, vagy fém szilánk kerül a szembe, megkarcolhatja, illetve felszakíthatja az epitheliumot, a szaruhártya külső hámrétegét. Ez nagyon kellemetlen, fájdalmas, és hosszabb ideig befolyásolhatja a látást.
Ha ez történik, azonnal hívjon szemészorvoshoz kell fordulni. A helyzettől függően alaposan tisztítsa ki szemét vízzel, vagy sóoldattal. Legjobb, ha rögtön kórházba megy a problémával. Ha kontaktlencsét visel, feltétlenül mondja azt meg az orvosnak.
Ha ártalmas vegyszerekkel dolgozik, a munkahelyen kell lennie egy mosdónak, hogy ha a szembe kerülnek az anyagok, azonnal ki tudja mosni onnan azokat. Speciális arcvédő pajzsot is kell viselni az esetleges vegyi anyag fröccsenés megelőzése érdekében.

Légzsákok 
Manapság egyre több gépjármű van felszerelve légzsákkal. A szemészek figyelmeztetnek arra, hogy a légzsákok a hirtelen felfújódáskor megsérthetik a szemet és a szemüreget. Ennek esélyeit többféleképpen is csökkenthetjük.
Először is, ez sohasem történhet meg egy gyerekkel, mivel a gyermekeknek a hátsó üléseken kell utazniuk, ahol általában – egyelőre – nincsenek légzsákok. Ha a gyerek nagyon fiatal, olyan ülésbe kell ültetni, amelyben speciális hámszerű öv rögzítiMásodsorban, felnőttek számára is szükséges az öv és a válltámasz használata.
Egyes légzsák okozta sérülés azért következik be, mert az utas rossz pozícióban, túl közel ül a légzsákhoz, vagy a biztonsági öv nem volt bekapcsolva.
Azokban a járművekben, amelyekben van oldalsó légzsák, ne döntsük fejünket az ajtónak.
Némely gyártó gyengített légzsákot épít be a gépjárműbe, ami azt jelenti, hogy kisebb erővel nyílik ki a zsák. Ezek a légzsákok a felnőtteknek nem valószínű, hogy sérülést okozhatnak, de gyermekek számára még jelenthetnek veszélyt.
A légzsák okozta sérülések esélye és mértéke olyan csekély, hogy nem fogják kiszereltetni az autókból. Már több ezer utas életét mentette meg olyan balesetekben, ahol nélküle bizonyára szörnyet haltak volna.

Lézeres mutatók 
A lézeres mutatók ragyogó, erős, általában piros fénnyel világítanak. Olcsók és szinte mindenhol kaphatók. Testületi előadásokon, konferenciákon használják általában, de a technológiáját alkalmazzák a lézeres célzóberendezésű lőfegyvereknél is.
Nemrégiben szemészek bejelentették, hogy tartós szemkárosodást okozhat, ha belenézünk egy ilyen mutató fényébe. Elmondásuk alapján minden második belenéző gyermeknél kialakulhat látásromlás, és létrejöhet maradandó retinakárosodás. Azt javasolják a szülőknek, hogy ne engedjék gyermekeiket játszani vele. Vannak olyan irányú követelések, hogy a mutatókon legyen figyelmeztető cédula, amely megemlíti a lehetséges retinális károsodásokat. Több országban betiltották, vagy korlátozták a lézeres mutatók forgalmazását, éppen a fent említett ok miatt.

Pezsgősdugók 
Ünneplések során valószínűleg nem sokan gondolnak szemkárosodásra, de egy üvegből kirepülő dugó megrepesztheti a szemgolyót, vagy leválaszthatja a retinát – mindkettő okozhat vakságot. Ez jóval gyakrabban történik meg olyan pezsgőkkel, amelyek nem voltak megfelelően lehűtve, így a dugó sokkal nagyobb erővel robban ki az üvegből. A fémkosár a helyzetet tovább súlyosbíthatja.
A sérülés elkerülése érdekében először is ne tartsuk magunk, vagy más felé az üveg száját felnyitáskor. Ha törölközőt, vagy konyharuhát fogunk az üveg szájához, extra védelmet nyerünk a dugó csavarásakor.

Tűzijáték 
Egyes adatok szerint 12.000 tűzijátékos balesetből kb. 20% szemsérülés. Ennek megelőzésére sajnos az a legjobb mód, ha otthon a képernyőn nézzük végig az eseményt. Így nem csupán szemkárosodástól, de bőrégéstől, halláskárosodástól tömegiszonytól és más szörnyűségektől is megóvjuk magunkat.

Paintball 
A paintball legfontosabb szabálya, hogy soha ne vegyük le a fejvédőnket, amely egyaránt nyújtja a szem és a fül védelmét. A kereskedelmi paintball pályákon megkövetelik, hogy a fejvédő állandóan rajtunk legyen, amíg a pálya területén vagyunk, még akkor is, ha a játék még nem kezdődött el. A legtöbb jegyzőkönyvbe vett szemsérülés azért következett be, mert a játékos levette a maszkját, akár csak egy rövid időre is. Retinaleválás, szemüregsérülés, szemgolyórepedés is bekövetkezhet.

Motorozás, kerékpározás 
Nagy sebességű haladásnál nemcsak a menetszél szárító hatása okoz kellemetlenséget, hanem a levegőben szálló testek – por, rovarok, egyéb szemcsék – veszélyeztetik a szemet. Nagyon fejlett szemüvegek kaphatók, amivel ezek az esetek tökéletesen elkerülhetők.